keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Sämpylöitä

Mieliteko. Uunituoreita sämpylöitä ja maitoa. En muista koska pieni kotini olisi viimeksi tuoksunut lämpöisiltä sämpylöiltä. Taisi olla jopa ensimmäinen kerta. Olen muutamia kertoja tehnyt sämpylöitä, mutta en omassa kodissani. Nyt kuitenkin mieliteko oli niin suuri, että lämpöisten sämpylöiden tuoksu valtasi koko asuntoni. Tein iltapalaksi suuren korillisen pehmeitä herkkuja. Uskon, että jokaisen kodista löytyy lähes kaikki sämpylän tekoon tarvittavat ainekset. Jos ei sämpyläjauhoja ole, voi käyttää vehnäjauhoja. Hiivaakaan ei välttämättä tarvitse, silloin sämpylät ei kohoa ja seuraavana päivänä ne eivät ole niin syötäviä. Halusin kuitenkin käydä kaupasta hakemassa hiivan taikainaan. Kotiin päästyäni ja maidon lämmitettyäni huomasin hiivan puuttuneen. Se pieni asia, jota varten kauppaan lähdin. Matkaan tarttui kyllä kassillinen muuta ruokaa. Tästä lähtien teen kauppalistan.



5 dl maitoa
1,5 tl suolaa
2rkl sokeria
25-50 g hiivaa
3dl kaurahiutaleita
n.7 dl sämpuläjauhoja
0,5 dl juoksevaa oivariinia

Seikoita kädenlämpöiseen maitoon suola, sokeri ja hiiva (laitoin lisäksi muutaman ruokalusikallisen siirappia). Suuremmalla hiivamäärällä taikina nousee nopeammin. Lisää kaurahiutaleet ja vähitellen sämpyläjauhot. Alusta taikinaan lopuksi Oivariini. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi, näin syntyy kuohkeita sämpylöitä. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Pyrittele sämpylät, voitele esim. maidolla ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita tai seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa n.12 min.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti